SZARVASGOMBA
A szarvasgomba fajai
A szarvasgomba a természet egyik legnagyobb ínycsiklandó titka, Magyarország erdeiben is megtalálható. Az oldalon bemutatjuk a leggyakoribb és legértékesebb szarvasgomba fajokat, amelyeket saját erdeinkben is gyűjthetünk. Ismerje meg ezen ritka gombák jellegzetességeit, az ízüket.
A szarvasgomba nemcsak egy gasztronómiai különlegesség, hanem a természet ajándéka, mellyel szeretnénk megismertetni a hozzánk látogatókat.
Nyári szarvasgomba
(Tuber Aestivum/Uncinatum)
Erdeinkben legnagyobb mennyiségben előforduló faj. Számunkra az egyik legkedvesebb, tekintettel arra, hogy szedési ideje több, mint hat hónap. Ez idő alatt pedig többféle arcát mutatja meg nekünk. A nyár folyamán gyengéd, finom földes-mogyorós, és főtt kukoricára emlékeztető illatával és ízével kápráztat el, ősszel pedig egy markánsabb, karakteresebb ízt adó gombává alakul át. Az Aestivum harmonikus ízvilága szinte minden étellel jól párosítható.
Megjelenés:
Közepes vagy nagyobb méretű, sötétbarna-fekete, erősen szemölcsös külső felületű gumó. Belseje kezdetben világosabb barna, majd ősztől sötétebb barna, sűrű, márványos erezettel.
Élőhely:
Lombos erdőkben, főként tölgy, mogyoró és gyertyán társaságában él. Jól szellőző, meszes talajú területeken terem.
Gyűjtési időszak:
Májustól decemberig – a leghosszabb szezonú hazai faj.
Számunkra ez a második legizgalmasabb gomba, hiszen karakteres illatával és ízével méltán elfoglalhatná helyét a legdrágább gombák között is.Fokhagymás jellegének köszönhetően kiváló kiegészítője a húsételeknek.
Megjelenés:
Közepes méretű, barna vagy sötétbarna gumó, finoman szemölcsös felülettel. Belseje sötét, világos márványozottsággal.
Élőhely:
Főként folyóparton, patakvölgyekben, nedves talajon érzi jól magát.
Gyűjtési időszak:
Szeptembertől decemberig.
Nagyspórás szarvasgomba
(Tuber Macrosporum)
Téli szarvasgomba
(Tuber Brumale)
„Kicsi a bors, de erős” tartja a mondás. Számunkra a téli szarvasgomba ezt testesíti meg. Kis méretével mégis felveszi a versenyt a legnagyobbakkal. Illata enyhén muskotályos, íze hasonlít a francia szarvasgombáéhoz. Kedveli a vaddisznó túrta részeket.
Megjelenés:
Kisebb vagy közepes méretű, a nyári szarvasgombánál kisebb, fekete pikkelyekkel borított a felszíne. Belseje szürkésfekete, finom fehér márványozottsággal.
Élőhely:
Meszes talajú, lombos vagy vegyes erdőkben fordul elő, gyakori tölgy, mogyoró, hárs gyökérzónájában.
Gyűjtési időszak:
Novembertől márciusig.
Magyarországon kevés helyen fellelhető, ritka csemege. Napjainkban komoly kísérletek folynak termesztésének lehetőségével kapcsolatban. Birtokunkon is ültetésre került ez a faj.Illata erősen fokhagymás. A Magyarországon gyűjthető gombák között a legdrágább.
Megjelenés:
Világos, sárgás-bézs vagy elefántcsontszínű külső, sima, néha enyhén rücskös felület jellemzi. Belseje világosbarna vagy sárgásfehér, sűrű, márványos erezettel. Mérete változó: lehet diónyi, de akár teniszlabda méretű is. A legnagyobb példányok ritkák, és rendkívül értékesek.
Élőhely:
Főként az isztriai régióban (Horvátországban) fordul elő, de megtalálható Észak-Olaszországban valamint Magyarországon is. Mészköves, jól szellőző talajú lombhullató erdőkben nő, elsősorban tölgy, hárs, fűz és nyárfa gyökérzetével alkot szimbiózist.
Gyűjtési időszak:
Októbertől decemberig.
Isztriai szarvasgomba
(Tuber Magnatum)
Kátrányszagú szarvasgomba
(Tuber Mesentericum)
Tapasztalataink szerint a legmegosztóbb faj, erős, már-már bántó, kátrányra emlékeztető illata és íze miatt, de aki kedveli az igazán karakteres ízvilágot, annak különleges élményt nyújt.
Megjelenés:
Külső felülete fekete vagy sötétbarna, erősen rücskös, szemölcsös felszínnel, Alapi ürege kifejezett, belseje sötétbarna vagy lilásbarna, fehér vagy világosabb színű márványos erezettel. Átmérője általában 2–5 cm, formája gyakran szabálytalan.
Élőhely:
Meszes talajú lombhullató erdőkben fordul elő, elsősorban tölgy, bükk és mogyoró gyökereivel él együtt. Közép- és Dél-Európában honos, Magyarországon is előfordul.
Gyűjtési időszak:
Augusztustól decemberig tart.
Francia szarvasgomba
(Tuber Melanosporum)
Egyik legdrágább szarvasgomba. Hazánkban természetes élőhelyeken nem, ültetvényekben azonban már megtalálható. Mi is kísérletezünk vele. Nagyon jellegzetes, intenzív, földes, pézsmás, enyhén csokoládés illatú, amely az érés során egyre komplexebbé válik. Íze mély, gazdag, enyhén diós, rendkívül aromás. Melegítés hatására az illóolajok még jobban kibontakoznak.
Megjelenés:
A francia szarvasgomba gömbölyded, szabálytalan alakú gumó. Külső héja (peridiuma) sötétbarna vagy fekete, érdes, szemölcsös felületű.
Élőhely:
Előfordulási környéke a Földközi-tenger, főleg Franciaország déli és középső része.
Gyűjtési időszak:
Novembertől márciusig tart.
Homoki szarvasgomba
(Mattirolomyces Terfezoides)
Külső és belső megjelenésben is eltér a többi gombától. Színe fehér, de ízében is különbözik társaitól, hiszen ez az egyetlen szarvasgomba, ami édes, ezért kiváló alapanyag desszertek elkészítéséhez.
Megjelenés:
Sima, bőrszerű felszíne fehér. Gyökere van. Belseje kezdetben fehér, majd sárga, éretlenül nincs illata.
Élőhely:
Fehér akác alatt található meg, meszes homoktalajt kedveli.
Gyűjtési időszak:
Augusztustól novemberig tart.
Szarvasgomba és szarvasmarha – két íz, egy kaland, páratlan élmény a természetben
Menü:
- Copyright © 2025 Minden jog fenntartva